Een halsband of een tuig? Wat is de beste keuze?

Uw hond leert zeker niet te trekken door te wandelen aan een tuig. Een hond die trekt aan de lijn vertoont eigenlijk heel normaal gedrag.  Hij wil ergens naar toe en daardoor komt er spanning op de riem.  Wandelen met een slappe lijn moet je echt goed aanleren! Dus noch een halsband noch een tuig vervangt een goede opvoeding van uw pup of voorkomt trekken aan de riem.

 

Waarom een tuig?

Uit onderzoek is gebleken dat honden op den duur schade kunnen ondervinden door het gebruik van een halsband. In de hals van een hond zitten enorm veel sensitieve en kwetsbare plekken waaronder spieren, wervels en zenuwen, maar ook organen als de luchtpijp en slokdarm. Deze staan allemaal via de hals in verbinding met de rest van het lichaam, waardoor alles wat er in dat gebied gebeurt, invloed heeft op de rest van de hond. Tijdens het wandelen kan de bloedtoevoer dichtgedrukt worden. Dit kan zorgen voor bloedpropjes of een hersenbeschadiging. Honden kunnen last krijgen van een schildklierontsteking door het gebruik van een halsband. Vooral als je hond nog erg veel trekt aan de lijn kan dit voor medische problemen zorgen. Een hond kan ook pijn krijgen in de nek of rug. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat halswervels verschoven zijn door een halsband. Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk. Een hondentuig is een mooi alternatief voor een halsband.

 

Welk tuig?

Er zijn 2 vormen van tuigen. De zogenaamde H- en Y-tuigen. De tuigen danken hun naam aan het model. Als je goed naar de vorm van het tuig kijkt, herken je de letters erin.
Het Y-tuig zit over de schouders van de hond en deze kan hier vrij in bewegen. De kans dat een hond uit dit tuig ontsnapt is een stuk kleiner dan bij een H-tuig. Een Y-tuig laat de schoudergewrichten vrij. Een Y-tuig zorgt niet voor irritaties omdat het niet in de oksels zit.

Tuig honden

het H-tuig heeft een band horizontaal over de borst. Wanneer deze band te laag op de borst ligt op het tuig niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen. Dit kan blessures veroorzaken. Daarnaast kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.

Tuig hond

Er zijn nog meer zaken waar u op moet letten bij de keuze van een tuig. Zoals bijvoorbeeld van welk materiaal is het tuig gemaakt, is het eenvoudig schoon te maken en makkelijk verstelbaar.

Onze voorkeur gaat uit naar een Y-tuig omdat dit tuig zorgt het voor een goede drukverdeling bij het trekken en het geeft het de hond veel bewegingsvrijheid met wandelen. Voor de opvoeding en training van uw puppy is een tuigje heel geschikt. Zeker als deze alle kanten opvliegt om de wereld te verkennen. Zorg er wel voor dat u het aandoen van het tuig positief aanleert. Wilt u weten hoe u dit het beste aanpakt, we vertellen het u graag tijdens de les.